Léčba vypadávání vlasů - vypadávají mi vlasy, co s tím?

Pokud je ztráta vlasů způsobena základním onemocněním způsobující ztrátu vlasů, léčba této choroby bude nezbytná. Může to zahrnovat léky na snížení zánětu nebo potlačení imunitního systému. Pokud určitý lék způsobuje vypadávání vlasů, lékař vám může doporučit, abyste ho přestali používat na nejméně tři mesiace.'Lieky dostupné k léčbě dědičné plešatosti zahrnují:


Minoxidil (Rogaine nebo Kirkland) - Je to volně prodejný lék dostupný jak pro muže tak pro ženy. Dostupný je jako tekutina nebo pěna, kterou si každodenně vtíráte do pokožky hlavy. Při aplikaci pěny je jednodušší vztrebateľnosť látky která po pokožu hlavy nestéká. Po aplikaci se doporučuje umýt si ruce. Zpočátku je možné dočasné zřídnutí vlasů a nové vlasy mohou být kratší a tenčí než předchozí vlasy. První výsledky kúry jsou patrné přibližně po přibližně třech měsících. K zabránění dalšího vypadávání vlasů a na obnovení růstu vlasů je však potřebných nejméně šest měsíců léčby. Pro udržitelný růst vlasů musíte zachovat předepsané dávkování po celou kúry. Možné vedlejší účinky zahrnují podráždění pokožky hlavy, nežádoucí růst vlasů na sousedící kůži obličeje a rukou a dočasné zrychlení srdeční frekvence (tachykardie). Při zdravotních problémech se srdcem konzultujte lékaře před použitím tohoto léku.

Finasterid - Je lék na předpis, který je doporučen pouze pro muže. Užívat tento lék je nutné denně ve formě tablietiek. Mnozí muži užívající finasterid si pochvalují zpomalení vypadávání vlasů a v některých případech vykazují i ​​růst nových vlasů avšak na rozdíl od minoxidilu způsobuje širší spektrum vedlejších účinků. Ty zahrnují sníženou sexuální funkci, oslabené libido a zvýšené riziko rakoviny prostaty. Ženy, které jsou nebo mohou být těhotné, se musí vyhnout jakémukoli dotyku s rozdrcenými nebo rozbitými tabletami. Na udržení výsledků je nutné dodržovat dávkování po celou dobu léčby. Finasterid nemusí fungovat stejně u mužů nad 60 let.

Jiné léky - Pro muže je další možností perorální lék dutasterid. U žen může léčba zahrnovat perorální kontraceptiva a spironolakton.

Transplantace vlasů


V nejobvyklejším type trvalého vypadávání vlasů je ovlivněna pouze horní část hlavy. Transplantace vlasů nebo rekonstrukční chirurgie dokáží maximálně využít vlasy, které vám rostou na jiné části hlavi nebo těla. Během procedury transplantace vlasů dermatolog nebo kosmetický chirurg odstraní drobné skvrny kůže, z nichž každá obsahuje jeden až několik chloupků, ze zadní strany nebo po stranách vlasové pokožky. Někdy se odebírá větší pás pokožky obsahující několik seskupení vlasů. Potom implantuje vlasový folikul do plesae částí. Někteří lékaři doporučují používat minoxidil po transplantaci, aby pomohl minimalizovat vypadávání vlasů. V mnoha případech je nutná více než jedna operace, abyste získali požadovaný výsledek. Vrozená ztráta vlasů však může navzdory chirurgickému zákroku pokračovat. Chirurgické procedury k léčbě plešatosti jsou finančně náročnější a mohou být bolestivé. Mezi možná rizika patří krvácení a zjizvení.

 

Laserová terapie


Laserové zařízení s nízkou intenzitou je také schválenou metodou léčby dědičného vypadávání vlasů u mužů a žen. Několik menších studií ukázalo, že zlepšuje hustotu vlasů ale k prokázání dlouhodobých účinků je třeba provést další studie.