Vypadávání vlasů - Proč k němu dochází?

Ztráta vlasů může ovlivnit pokožku hlavy ale i celé tělo. Může to být důsledek dědičnosti, hormonálních změn, zdravotního stavu nebo léků. Vypadávání vlasů může postihnout kohokoliv, ale běžnější je to u mužů. Ztráta se obvykle vztahuje na nadměrné vypadávání vlasů z vlasové pokožky hlavy. Vrozená ztráta vlasů s věkem je nejčastější příčinou plešatosti. Někteří lidé dávají přednost tomu, aby jejich vypadávání vlasů probíhalo bez léčby a odhaleny. Jiní to zvyknou zakrýt účesy, využitím make-upu, klobouku nebo šátky. A ještě jsou tu tací, kteří si vyberou jednu z dostupných způsobů léčby, aby zabránily dalšímu vypadávání vlasů a obnovili růst. Předtím, než začnete řešit vypadávání vlasů, se můžete poradit se svým lékařem o příčině jejich ztráty a možnostech léčby.

 Symptomy


Ztráta vlasů se může projevit mnoha různými způsoby, v závislosti na tom, co ji způsobuje. Může se projevit náhle nebo postupně a může mít vliv pouze na pokožku hlavy nebo celé tělo. Některé typy vypadávání vlasů jsou dočasné a jiné jsou trvalé.

Příznaky a symptomy vypadávání vlasů mohou zahrnovat:

  • Postupné řídnutí na temeni hlavy - jedná se o nejběžnější typ vypadávání vlasů, který postihuje muže i ženy v době jejich stárnutí. U mužů vlasy často začínají ustupovat od čela v linii, která se podobá písmenu M. Ženy si typicky zachovávají vlasovou linii na čele, ale mají rozšíření části čela k vlasům.
  • Kruhové nebo nepravidelné plešatění - Někteří lidé mají hladké, plísně plošky o velikosti mince. Tento typ vypadávání vlasů obvykle postihuje pouze pokožku hlavy, ale někdy se vyskytuje i ve vousech nebo obočí. V některých případech se vaše pokožka může stát bolestivou nebo svědit před vypadaných vlasů.
  • Náhlá ztráta vlasů - Fyzický nebo emocionální šok může způsobit ztrátu vlasů. Hrstky vlasů se mohou uvolnit při česání nebo mytí vlasů nebo dokonce po mírném prohrábnutím vlasy. Tento typ vypadávání vlasů obvykle způsobuje celkové řídnutí vlasů a ne plísně plošky.
    Ztráta ochlupení na celém těle - Některé stavy a léčebné postupy, jako například chemoterapie na rakovinu, mohou mít za následek ztrátu vlasů na celém těle. Vlasy obvykle narostou zpět.
  • Psoriáza na pokožce hlavy - je běžná kožní porucha, která způsobuje zvýšené, načervenalé, často šupinaté skvrny. Může se objevit jako jedna, shluk nebo několik a může dokonce ovlivnit celou pokožku hlavy. Může se rozšířit i na vaše čelo, na zadní část krku, na zadek i dovnitř uší. Psoriázu nemůžete chytit od jiné osoby. Příčiny psoriázy zatím nejsou známy.

Příčiny


Lidé obvykle ztrácejí asi 100 vlasů denně. To obvykle nezpůsobuje znatelné zředění vlasů na vlasové pokožce, protože nové vlasy narůstají ve stejnou dobu. Ztráta vlasů nastává tehdy, když dojde k narušení tohoto cyklu růstu a rozpadu vlasů nebo k poškození vlasového folikulu a jeho nahrazení jizvová tkání.

Ztráta vlasů obvykle souvisí s jedním nebo více z následujících faktorů:

  • Rodinná historie (dědičnost). Nejběžnější příčinou vypadávání vlasů je dědičný stav, který se nazývá plešatost mužského typu nebo plešatost ženského typu. Obvykle se vyskytuje postupně se stárnutím a předvídatelnými příznaky - úbytek vlasů a plešatostí u mužů a ztenčováním vlasů u žen.
  • Hormonální změny a zdravotní stavy. Různé zdravotní stavy mohou způsobit trvalé nebo dočasné vypadávání vlasů včetně hormonálních změn v důsledku těhotenství, porodu, menopauzy a disfunkce štítné žlázy. Mezi medicínské stavy patří alopecie areata, která způsobuje roztroušené vypadávání vlasů a infekce na pokožce hlavy.
  • Léky a doplňky. Ztráta vlasů může být vedlejším účinkem některých léků, jako jsou léky na rakovinu, artritidu, depresi, srdeční problémy a vysoký krevní tlak.
  • Radiační léčba Vlasy nemusí růst stejně jako dříve
    Velmi stresující událost. Mnoho lidí zažívá všeobecné řídnutí vlasů několik měsíců po fyzickém nebo emocionálním šoku. Tento typ vypadávání vlasů je dočasný.
  • Některé účesy a léčby Nadměrné česání nebo účesy, které táhnou vaše vlasy těsně, jako jsou copy nebo zapletené vlasy, mohou způsobit typ vypadávání vlasů nazývaný trakční alopecie. Používání horkého oleji na vlasy a trvalá mohou ve vlasech způsobit zánět vlasových folikulů, což vede k vypadávání vlasů. Pokud dojde k jizvení, vypadávání vlasů může být trvalé.

Rizikové faktory


Několik faktorů může zvýšit riziko vypadávání vlasů, včetně:

  • Rodinné anamnéza plešatosti v rodině rodičů
  • Věk
  • Významná ztráta hmotnosti
  • Určité zdravotní potíže, jako je diabetes a lupus
  • Stres

Prevence


Většina plešatost je způsobena genetickou predispozicí. Při tomto typu vypadávání vlasů se mu nelze vyhnout. Tyto tipy vám mohou pomoci vyhnout se preventivní ztrátě vlasů:

  • Vyhněte se úzkým účesem, jako jsou copy nebo zapletené vlasy
  • Vyhněte se nadměrnému kroucení, třetí nebo tažení vlasů
  • Chraňte jemně vlasy při mytí a čištění. Hrubý hřeben může pomoci zabránit vytáhnout
  • Vyhněte se neštrným postupem, jako jsou horké válečky, curlingové žehličky, ošetření horkými oleji a trvalé
  • Na péči o vlasy používejte dermatologicky nezávadné šampony a dopřejte svým vlasům dostatek živin
  • Vyhněte se lékem a doplňkem, které by mohly způsobit vypadávání vlasů
  • Chraňte vlasy před slunečním zářením a jinými zdroji ultrafialového světla
  • Přestaňte kouřit. Některé studie poukazují na spojitost mezi kouřením a plešatostí u mužů
  • Pokud jste léčen chemoterapií, požádejte svého lékaře o chladicí čepici. Tato čepice může snížit riziko ztráty vlasů během chemoterapie.

Léčba


U některých typů vypadávání vlasů je k dispozici účinná léčba. Možná budete moci zvrátit vypadávání vlasů, nebo alespoň zpomalit další zředění. Při některých onemocněních, jako je nerovnoměrné resp.roztrúsené vypadávání vlasů (alopecia areata), se vlasy mohou vrátit bez léčby do jednoho roku. Léčba vypadávání vlasů závisí na typu příčiny a může zahrnovat léky, chirurgický zákrok na podporu růstu vlasů nebo transplantaci vlasů.